óraátállítás

Minden ember saját belső óráját követi. Ez határozza meg, hogy milyen ritmusban éljük napjainkat.

Mi történik, ha a belső és a külső óra összhangja megszűnik?

A belső óra szabályozza a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak, a nap folyamán változnak például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje. Legnagyobb mennyiségben hat és kilenc óra között vannak jelen a vérben, éjfélkor pedig a legalacsonyabb a koncentrációjuk. A belső órára a nap járásának, a napsütésnek, valamint az éjszaka és nappal váltakozásának van a legnagyobb befolyása, utóbbi hatással van a melatonin termelésre is, a szervezet az alvást szabályozó hormont sötétben termeli.

A biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz.

Milyen problémákat okozhat az óraátállítás?

Az óraátállítás egészségügyi hatása hasonló egy mini jet lag-hez (időzóna-átváltás szindróma). Amíg a belső és külső óra nem kerül összhangba, a következő tünetek léphetnek fel:

  • Alvászavarok
  • Fáradtság
  • Depresszív hangulat
  • Szívfrekvencia ingadozása
  • Koncentrálóképesség csökkenése
  • Ingerültség
  • Étvágytalanság
  • Emésztési problémák

Mennyi időt vesz igénybe az átállás?

Általában 4-14 napra van szüksége a szervezetnek, hogy megszokja a változást, de ez egyénenként eltérő. Németországi statisztikák szerint az emberek 8,5-12 százaléka fordul orvoshoz óraátállítás miatti problémákkal, első sorban a nyári időszámításra való átálláskor.

A fáradtság miatt a balesetek elkerülése végett különösen óvatosnak kell lenni a forgalomban résztvevőknek és a játszótéren is. Több gazdálkodó megfigyelte, hogy az állataikra is hatással van az óra átállítása, nekik sem könnyű igazodni a napirend változásaihoz.

Mit tehetünk, hogy könnyebben menjen az átállás?

Altatók helyett először próbálj meg kíméletesebb megoldást keresni, igyál például gyógyteát, keress gyógynövény tartalmú táplálék-kiegészítőket vagy vegyél egy meleg lábfürdőt.

Este ne egyél sokat, lefekvés előtt három órával kerüld a kávét, a teát és más élénkítő hatású italokat. Ne nézz thrillert vagy egyéb felzaklató műsort. Esténként lehetőleg a vitákat is kerüld. Ezek ugyanis lehetetlenné teszik a nyugodt, pihentető alvást.

Az óraátállítást követő 10 napban legyél különösen óvatos és körültekintő a közlekedésben, és a balesetveszélyes elfoglaltságokat is kerüld, főleg, ha tudod magadról, hogy ezek a napok különösen megviselik szervezetedet. Iktassál be több szünetet. Ha nagyon fáradtnak érzed magad, ne vezess, utazz inkább tömegközlekedési eszközzel! A balesetveszélyes házimunkákat, például az ablakpucolást is mellőzd ebben az időszakban! Egy hétre mondjál le a délutáni alvásról, ha fáradt is vagy, inkább maradj ébren! Így a belső óra könnyebben átáll, és éjjelente jobban fogsz tudni aludni.

Forrás: www.webbeteg.hu (WEBBeteg – B. M., Forrás: medizinfo.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Alvás problémák? Kattints!