Magnézium tartalmú ételek

Kevés ember van tudatában annak, hogy a magnézium mekkora hatással van az egészségre.

Az oxigén, a víz és a fő tápanyagok (zsír, protein, szénhidrátok) után, a magnézium a talán egyik legfontosabb építőelem, amire a szervezetnek szüksége van.

A minimális javasolt bevitel a nőknek 320 mg/nap, a férfiaknak több mint 400 mg/nap, míg a napi optimális bevitel valahol 500-700 mg/nap körül van.

Kutatások igazolták, hogy 10 emberből több mint 8, az ajánlott napi minimum magnézium bevitelt sem juttatja be a szervezetébe. A legújabb kutatások kimutatták, hogy ennek a minimálisan szükséges mennyiségnek a hiánya, jelentősen megnöveli a kockázatát a szívbántalmaknak, és más divatos egészségügyi problémáknak.

Míg a magnéziumnak izomlazító, addig a kalciumnak izomösszehúzó hatása van. Az alacsony magnézium bevitel izomgörcsöt, remegést és görcsöket okozhat. A legtöbb embernek, különösen a nőknek, azt tanácsolták, hogy 1200-1500 mg kalciumot fogyasszanak naponta. Gyakorlatilag ezek közül a nők közül senkinek sem mondták, hogy a kalcium egyetlen dózisban nem haladhatja meg az 500 mg-ot, mert nem szívódik fel és, hogy mindössze 400-600 mg további kalcium kiegészítő szükséges, mivel az étrendjük már 800 mg-ot jellemzően eleve tartalmaz. Mivel testünk magnézium tartalmának 99 %-a az élő sejtekben található, a vérkép jó indikátora lehet a magnézium hiány kimutatásának. Más szóval az orvosok egyszerűen meg tudják mondani egy vérvizsgálatból azt, ha valakinek a magnézium szintje alacsony.

Tíz emberből nyolc nem fogyaszt elegendő magnéziumot. Kimutathatóan ott a legmagasabbak a szív és érrendszeri betegség miatti halálozási arányok a világon (skandináviai országok és Új-Zéland), ahol magasabb a kalcium fogyasztás, mivel itt több a kalciumbevitel a tejtermékekből, míg azokban az országokban ahol ez a típusú halálozási arány alacsonyabb (Portugália és Japán) nem fogyasztják akkora rendszerességgel a kalciumban gazdag tejtermékeket. Az amerikaiak például mintegy 800 mg kalciumot fogyasztanak (a tejet is ivók 1200-1500 mg-ot), de ez mellett mindössze 275 mg magnéziumhoz jutnak hozzá. Így jönnek létre a kalcium / magnézium aránytalanság okozta izomgörcsök. Migrén, szemhéjrándulás, szívvibrációk, hát fájdalom, menstruáció előtti feszültség, lábikragörcs és a székrekedés, mind kapcsolatban állnak a kalcium túlterheléssel. A túlzott kalcium azt is eredményezheti, hogy vesekő alakul ki és szívbillentyű meszesedés (mitrális billentyű, 1 amerikainál a 10-ből). Jelentős százaléka a felnőtteknek, több mint 2000 mg kalciumot fogyaszt naponta, ennél a dózisnál már a túladagolás mellékhatásai kezdenek jelentkezni.

Magnézium_elfelejtett

A magnéziumot kutatók elnevezték „Az elfelejtett ásvány”-nak és „5 centes csodatablettának”. Mindezt azért, mert számos kutatás számolt be arról, hogy nagyban csökkenti az előfordulását: a vesekőnek, az elmeszesedett mitrális billentyűnek, a menstruáció előtti feszültségnek, a székrekedésnek, a vetélésnek, a halva születésnek, az agyvérzésnek, a cukorbetegségnek, a pajzsmirigy elégtelenségnek, az asztmának, a krónikus szemhéjgörcsnek, a csontritkulásnak, a krónikus migrénnek, az izomgörcsöknek és a szorongásos reakcióknak. [Pediatric Asthma, Allergy Immunology 5: 273-79; Journal Bone Mineral Research 13: 749-58, 1998; Magnesium 5: 1-8, 1986; Medical Hypotheses 43: 187-92, 1994]

A megfelelő mértékben biztosított magnézium ellátás az lakosságnál valószínűleg csökkentené az egészségügyi ellátás költségeit.

Gyakran nem vesszük észre a magnéziumhiány következményeit. A hiányos magnézium bevitel felelős az egészségügyi szakemberek, és a lakosság körében tapasztalt számos kudarcért a mindennapi krónikus betegségek kezelésében. A fent felsoroltakon kívül, még az alábbi esetekben gyanakodhatunk magnéziumhiányra:

  • Álmatlanság
  • Alvás-zavar
  • Fáradtság
  • Test-feszültség
  • Fejfájás
  • Szív-rendellenességek
  • Energiahiány
  • Magas vérnyomás
  • Menstruáció előtti időszak
  • Izomfeszültség
  • Hátfájás
  • Székrekedés
  • Vesekő
  • Csontritkulás
  • Felgyorsult öregedés
  • Depresszió
  • Szabálytalan szívverés
  • Szorongás
  • Izomgörcsök

Úgy tűnik, hogy az emberek 90-95% magnéziumhiányos. Miért? Mivel sok megtévesztő adat létezik a magnéziumról, ezért egy nagyrészt félreértett helyzet alakult ki, aminek a problémája észrevétlenül maradt.

A múlt évszázad fordulója óta lecsökkent a talaj magnézium tartalma. Ez mellett a feldolgozott élelmiszerek és a készételek fogyasztása oda vezetett, hogy fokozódott az ásványi anyagok hiánya a szervezetben.

Progresszív csökkenés volt a magnézium-fogyasztásban:

Magnézium-bevitel alakulása az elmúlt 100 évben (mg/nap)
1900-1908: 475-500
1909-1913: 415-435
1925-1929: 385-398
1935-1939: 360-375
1947-1949: 358-370
1957-1959: 340-360
1965-1976: 300-340
1978-1985: 225-318
1990-2002: 175-225

Megjegyzés: látható, hogy nagyjából felére csökkent 100 év alatt a napi jellemző bevitel.

Magnézium_ételek

Jó élelmi magnéziumforrások (szokásos méretű adaggal számolva)

Tök és tökmag, pörkölt: 151 mg
Brazil dió: 107 mg
Zabkorpa: 103 mg
Lepényhal: 151 mg
Quinoa: 89 mg
Mandula: 78 mg
Spenót főtt: 78 mg
Hajdina liszt: 75 mg
Kesudió: 74 mg
Szójabab száraz: 74 mg
Fenyőmag: 71 mg
Vegyes dió + mogyoró: 67 mg
Fehér bab, konzerv: 67 mg
Tőkehal, főtt: 62 mg
Fekete bab, főtt: 60 mg
Bulgur: 57 mg
Szójabab, zöld, főtt: 54 mg
Tonhal, főtt: 54 mg
Articsóka: 50 mg
Földimogyoró, száraz, pörkölt: 50 mg
Lima bab: 50 mg
Cékla zöldje, főzött: 49 mg
Tofu: 47 mg
Okra: 47 mg
Zöldborsó, főtt: 46 mg
Mogyoró: 46 mg
Zabkorpa, főtt: 44 mg
Hajdinakása, sült, főtt: 43 mg
Barna rizs, főtt: 42 mg
Spirulina (10 gramm): 40 mg

Tanácsolt étrend-kiegészítés

Bár lehet látni a fenti a táblázatból, hogy minden ember képes lenne megszerezni a minimálisan ajánlott napi bevitelt magnéziumból egy gondosan megtervezett étrenddel, de sajnos a fenti lista legjobb tagjai már nem része a mindennapi étrendünknek. Az általánosan elterjedt étkezéssel, szinte lehetetlen biztosítani a megfelelő mennyiségű magnéziumot.

Kiegészítőkkel lehetséges pótolni ezt a mértékű magnéziumhiányt. Az ételeket nem lehet magnéziummal dúsítani, mert ez egy saját ízzel rendelkező ásványi anyag, amely megváltoztatná az állagát és ízét a lisztnek és más ételeknek. A magnéziumot nem lehet vízhez adni, mert az megrongálná a vízvezetékeket és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket. Magnéziumtabletta vagy a magnéziummal dúsított palackozott víz képes lenne pótolni ezt a hiányt, de jelenleg 75 mg magnézium/liter felett nem kapni ilyen vizeket és azok is sajnos aránytalanul sok kalciumot tartalmaznak mellette. Ugyanez a probléma számos más ásványi anyaggal kapcsolatban is.

Étrendkiegészítők közül szerintem a Vitraking “Magne-Trio” terméke a legértékesebb. A magnéziumot a legjobban felszívódó citrát formában tartalmazza, és arányosan tartalmaz D-vitamin-t és K-vitamin-t, amik segítik a magnézium felszívódását és hasznosulását.

Forrás: Demecs István www.naturhirek.hu