Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami a májunkban raktározódik el. Ez a vitamin az egyik legrégebben felfedezett vitamin, ami hozzájárul az egészséges bőrhöz, immunrendszerhez, valamint az éles látáshoz.

A vízben oldódó vitaminokkal ellentétben lassabban ürül ki, ezért gyakorlatilag nem kell figyelnünk arra, hogy napi szinten pótoljuk.


Két alakban fordul elő, az egyik az állati és növényi táplálékban megtalálható karotinok, ami az A-vitamin elővitaminja. Szervezetünkbe bejutva ezek az elővitaminok alakulnak át retinollá (ténylegesen A-vitaminná). Úgy tűnik, hogy karotin formában nem olyan jó a hasznosulása (valószínűleg az átalakulás miatt). Természetesen retinolként is bejuttathatjuk ezt a szervezetünkbe kifejezetten állati eredetű táplálékkal.

Nézzük meg, miben is segítheti a szervezetet!

Látás

Nem véletlenül hívják retinolnak, hiszen ez a vitamin segíti elő a retinában lévő pigmentképződést, ami pedig a látást teszi lehetővé.
Az A-vitamin segíthet az éjszakai gyengén látás (farkasvakság) erősítésében, számos szempanasz kezelésében is segíthet (pl.: szemszárazság). Ha valakinek több mint 1 percig tart hozzászokni a sötétséghez, lehet hogy farkasvakságban szenved. A jó hír, hogy ezt könnyen lehet kezelni, ha fokozzuk az A-vitamban gazdag ételek fogyasztását kb. 25 000 NE tartalomról 10 000 NE-re csökkentve.

Bőr, szövetek, nyálkahártya

Gyakorlatilag egészségesen tartja a szövetek és szervek külső rétegét. 1940-es években alkalmazták először pikkelysömör és akne kezelésében, de mára már kiderült, hogy használható száraz bőr, ekcéma, különböző bőrsérülések (égések, horzsolások, vágások) és nyálkahártya gyógyulásának felgyorsítására. Segíthet a fekélyek és a gyulladásos bélbetegségek kezelésében is (25 000 NE). Szintén gyorsíthatja a ficamból vagy húzódásokból való felgyógyulást. Elősegítheti az öregedési foltok megszűnését.
Nem mellékes, hogy a csont egészséges fejlődésében is szerepet játszik.

a-vitamin_reklam

Immunrendszer és fertőzések

A bőr és nyálkahártya a kórokozók elleni első védvonal. Az A-vitamin nélkülözhetetlen az ezeket felépítő sejteknek.

Fokozhatja a szervezet ellenálló képességét különböző betegségekkel szemben (megfázás, torokgyulladás, hörgőhurut, influenza), sőt, még az allergiás reakciókon is képes lehet enyhíteni.

A fejlődő országokban a gyermekek éveken át haltak meg kanyaróban, abban a légzőszervi megbetegedésben, amelyet a nyugati országokban szinte teljesen sikerült megszüntetni. Az 1970-es évek közepén Alfred Sommer, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora felfedezte, hogy ezek a gyerekek súlyos A-vitamin-hiányban szenvedtek, és hogy egy rövid, de magas dózisú pótlás harmadára csökkentheti a halálozási rátát. A megelőző adag A-vitaminból 100 000 NE naponta, két napon át, majd ezt meg kell ismételni egy hónappal később is.
Néhány tanulmány más légzőszervi fertőzések esetében is gyógyítónak találta az A-vitamint, például a bárányhimlő és a pneumonia kezelése során. A megoldás kulcsa, hogy rövid ideig nagy dózisban kezelik a beteget A-vitaminnal — például két napon át, nagy mennyiséggel.

Remek antioxidáns

Az A-vitamin elővitaminja a béta-karotin és rokonvegyületei (karotinoidok) antioxidánsok. Ezért ezeknek amiknek gyulladás csökkentő hatásuk lehet, valamint védelmet nyújthatnak a szervezetet támadó szabadgyökök ellen, amik a sejteket károsíthatják.

Az A-vitaminok védelmet nyújthatnak bizonyos ráktípusok ellen (tüdő emlőrák melanoma) és segíthet a leukémia kezelésében, fokozhatja a kemoterápia hatását.

a-vitamin_reklam

Mennyi az annyi?

Az A-vitamin mennyiségét megadhatják NE (Nemzetközi Egység) angolul IU (International Unit) vagy pedig mcg (mikrogramban).
1 NE/IU A-vitamin 0,3 mcg retinolnak vagy 0,6 karotinnak felel meg (mivel a karotin felszívódása rosszabb).

Több referenciát is lehet találni, hogy mennyi a napi ajánlott mennyiség.

Felnőtteknél 800 mcg-t írnak:

pontosabban          férfiaknál 900 mcg (3 000 NE)       nőknél 800 mcg (2 700 NE)

de az újabb kutatások          férfiaknál 5000 NE          nőknél pedig 4 000 NE-t javasolnak.

Terhesség alatt érdemes további 1 000 NE A-vitamint fogyasztani (5 000 NE), viszont több utalás is van arra, hogy ezt nem szabad túllépni. Az A-vitamin hiánya és túladagolása is hatással lehet a magzat fejlődésére.

Általánosságban elmondható, hogy 10 000 NE A-vitamin hosszú távú fogyasztása teljesen biztonságos. Speciális esetekben szoktak (betegségek, problémák esetén) ennél nagy mennyiséget használni, de akkor sem túl hosszú ideig.

Egy egyszeri 500 000 NE adag vagy hónapokig tartó 25-50 000 NE fogyasztása már túladagoláshoz vezethet. Ennek jelei: gyengeség, kimerültség, émelygés, hányás, hajhullás, kiszáradt repedezett bőr. Az A-vitamin túladagolás elsősorban az egyéb (B-, és C-vitamin) nem arányos növeléséből fakad, emiatt azt mondhatjuk, hogy inkább vitamin hiányként lehet értelmezni.

Általában a vitamincsomagba 5 000 NE A-vitamint használni (retinol formában) vagy 10 000 NE-t (karotin formában).

Ezek segítik a hasznosulását:

A vitamin felszívódását segíti ha E-vitaminnal, D-vitaminnal, B-komplexel, cinkkel, valamit zsiradékkal együtt kerül bevételre. Az A-vitamin pedig segít megvédeni a C-vitamint az oxidáció ellen, elősegíti a bélrendszer működését ezáltal a vas felszívódását a táplálékból.

a-vitamin_reklam

Ellenségei:

A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek csökkentik az A-vitamin felszívódását a belekben, ezért ez ilyenkor kiegészítésre szorulhat.

Természetes forrásai:

Retinol formában 100 g élelmiszerben jellemzően:

  • sajtos, túrós sütemények: 5-50 µg
  • vaj, margarinféleségek: 250-650 µg
  • húsok, húsipari termékek: 0,3-70 µg
  • májak, májkészítmények: 1500-1600 µg
  • szív, vese és készítmények: 5-500 µg
  • halak: 10-60 μg
  • tej: 30-100 μg
  • tojás: 350-600 μg

Karotin formában 100 g élelmiszerben jellemzően:

  • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0-1,5 mg
  • száraztésztákban: 0-0,04 mg
  • zöldség, gyümölcs: 0,1–12 mg (felső érték a sárgarépa)
  • vaj, margarinféleségek: 0,2-0,5 mg
  • húsok, húsipari termékek: nem jellemző
  • halak: 0,5–2 mg
  • tej: 0,005-0,1 mg
  • tojás: 0,5-1,2 mg

Figyelmeztetés:

Egyes kutatás azt találta, hogy megnő a rák kialakulásának kockázata azoknál a dohányosoknál akik béta-karotin formában fogyasztják az A-vitamint.

Az itt leírtak csak információ adás céljából születtek. Nem állíthatjuk, hogy az itt szereplő hatóanyagok gyógyhatással rendelkeznének. Kérünk téged, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények szedése előtt mindig konzultálj orvosoddal, főleg ha gyógyszereket is szedsz.

Itt találhatod meg az A-vitamint és Béta-karotint tartalmazó termékeinket!

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/A-vitamin
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R1169-20180101&from=HU
naturhirek.hu
Earl Mindell: Vitamin biblia
Reader´s Digest: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok