A nyár sokak számára tüsszögéssel, csöpögő orral és könnyező szemekkel telik. Ezek a szezonális allergia legszembetűnőbb tünetei. A szénanáthát tavasszal a fák és virágok pora, nyáron pedig a parlagfű pollenje okozza. Ha a tünetek nem múlnak el és egész évben náthás valaki, akkor a kiváltó ok lehet házi por, penészgomba vagy akár állati szőr is. Az allergiás betegeknél, függetlenül attól, hogy hányféle dologra allergiásak, a tünetek mindig ugyanolyan formában jelentkeznek.

Ha kórokozók hatolnak a szervezetbe, az immunrendszer védekezik ellenük, de az ártalmatlan részecskékkel szemben, mint a virágpollen, nem indít általános támadást. Van azonban, akinek az immunrendszere az ártalmatlan anyagokat is veszélyesnek ítéli, és hatásukra megindul a szervezet egyéb gyulladáscsökkentő anyagainak termelődése azokon a területeken, ahol az ingerlő részecske a szervezettel találkozik: az orr és a garat nyálkahártyáján vagy a kötőhártyán.

A táplálék-kiegészítők hatása

Az évszaktól függően allergiára kora tavasztól az első fagyok beálltáig ajánlott az alábbi táplálék-kiegészítők szedése.

A C-vitamin a légutak sejtjeinek fő antioxidánsa, jelentős gyulladásgátló és antihisztamin hatással rendelkezik.

A B-vitaminok családjába tartozó pantoténsav csökkentheti az orrdugulást. Kutatások során megfigyelték, hogy a folsav – ami szintén a B-vitaminok közé tartozik – csökkentheti a súlyos allergiás reakciókat és elnyomhatja az asztma tüneteit is.

Az omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása segíthet a gyulladásos tünetek enyhítésében.
Néhány embernek gondot okoz a halolaj emésztése. Ha a halolajkapszula beszedése után tapasztalt már böfögést, esetleg puffadást, akkor remek alternatíva a krill olaj (rákolaj). Ráadásul a krill olajban rengeteg a természetes antioxidáns és ezek között is kiemelkedő az astaxantin tartama. Az astaxantin az egyik legerősebb antioxidáns. A szervezetben a szabadgyökök okozta károk a szervezetben hozzájárulhatnak azokhoz a gyulladásos folyamatokhoz, melyek allergiát és asztmát idézhetnek elő, ezért is fontos antioxidánsokkal ellátni szervezetünket.

Gyulladáscsökkentők a különböző gyógynövényekből készített teák is (kamilla, útilapu, bodza, csalán). Tipp a tea elkészítéséhez: adjon 2 dl forrásban lévő vízhez 10 g szárított gyógynövényt (akár keverék is lehet), hagyja állni 10 percig, majd szűrje le, és naponta kétszer igyon a teából. Különösen hatékony, ha a teához (csészénként) 1 kávéskanálnyi édesgyökeret is adunk (akár egy kapszula tartalma is lehet, könnyedén szétszedhető).

Az egyik leghatékonyabb gyógynövény szénanátha ellen a csalán. Főzzön belőle teát, és iszogassa mindennap. Folyamatos fogyasztásával legyőzhető a tüsszögés, a viszketés és az orrdugulás.

A fentieken kívül még egy dolgot javasolunk minden szezonban az allergiásoknak, ez pedig a kálcium és magnézium mindennapi fogyasztása. Ez a két tápanyag is hatékonyan enyhítheti az allergiás tüneteket.

Forrás:  www.vitaminkiraly.hu
Reader’s Digest: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok