Mi lehet a fejfájás oka?

Talán valami, amit ettél?
Nem aludtál eleget?
Részletes listánk segíthet abban, hogy rájöjj, mi is okozza a fejfájásodat.

Testsúly

Egy kutatásban azt találták, hogy a túlsúlyos nőknek (30-as testtömeg index) 35%-kal nagyobb valószínűséggel fáj a feje, mint alacsonyabb testtömeg indexű társaiknak. A súlyos elhízás (40-es testtömeg index) 80%-ra emelte a valószínűséget.

Háromnapos lazítás

A hétvégi, vagy „pihenési” fejfájás akkor alakulhat ki, ha kilépsz a megszokott rutinból, mondja Dr. Alexander Mauskop a New York-i Fejfájáskutató Központ alapítója és igazgatója. Ilyenkor érdemes fokozatosan átállni, és az alvásidőt a lehető legközelebb tartani megszokotthoz – sokkal kipihentebb leszel így, mint ha délig aludnál.

Szobafestés

Nemcsak a fal színe miatti veszekedéstől fájdulhat meg a fejed, a hagyományos festékek szaga is okozhatja. Ma már sok cég készít szinte szagtalan, alacsony VOC-tartalmú festékeket (VOC – illékony szerves vegyületek).

Dehidratáltság

Nem kell nagyon szomjasnak lenned ahhoz, hogy dehidratált legyél. Az egyik fő jel a fejfájás, ami társulhat rosszkedvvel, alacsony energiaszinttel és a koncentrációképesség csökkenésével. Dr. John La Puma szerint ahelyett, hogy ilyenkor hirtelen ledöntenénk több pohár vizet, inkább az ételekből kellene megszereznünk a folyadékot. „Jobb lenne, ha az emberek gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával töltenék fel a szervezetüket folyadékkal, mert így más hasznos tápanyagokhoz is hozzájutnának.”

Étkezések kihagyása

Tudjuk, hogy elfoglalt vagy, de az éhségtől is megfájdulhat a fejed.

Túl sok koffein

Dr. Audrey Halpern, New York-i neurológus szerint egy kicsi talán elmulaszthatja, de a túl sok koffein inkább kiváltója a fejfájásnak. Ha emiatt fáj a fejed, akkor fokozatosan csökkentsd az adagot, mígnem hetente maximum kétszer fogyasztasz koffeint.

Tétlenség

Egy svéd kutatás szerint, akik nem csináltak semmit gyakrabban küzdöttek fejfájással, mint aktívabb társaik. Napi 20-30 perc cardio edzés csökkenti a stresszt, javítja a keringést és boldogság-hormonokat szabadít fel. Persze van, akinél a testmozgás váltja ki a fejfájást, ez esetben érdemes előtte az orvosoddal konzultálnod.

Alváshiány

Egy kutatás azt találta, hogy azok, akik átlagosan napi 6 órát aludtak jóval súlyosabb és gyakoribb fejfájással küzdöttek, mint a többet alvók.

Ne tápláld a fejfájást

Mindenki másképpen reagál, de néhány étel köztudottan fejfájást okozhat a legtöbb embernél – míg mások (főleg a magnéziumban és káliumban gazdag ételek) segítenek a megelőzésben.
Amit fogyassz például: spenót, halolaj, olíva olaj, napraforgó- és tökmag.
Amit kerülj: vörösbor, sör, MNG (mononátrium glutamát), feldolgozott húsok (kolbász, sonka, szalámi).

Forrás: www.health.com oldalon megjelent cikk részlete